Ранени войници, приковани към инвалидна количка, вече могат да се изправят и да ходят отново, благодарение на екзоскелет - иновативно средство за рехабилитация, в Националния институт на инвалидите в Париж, предава Франс прес, цитирана от БТА.

В модерното учреждение във френската столица, специализирано в грижите за ранени от войната и хора с тежки увреждания, д-р Лоранс Мелан, се "пъха" в ходещия робот, за да направи демонстрация.

След като постави колан около торса си, тя преминава от седнало в изправено положение и започва да ходи, водена от робота. Долните й крайници са подпомагани от две механични структури.

Проектиран да поддържа равновесието на пациента в изправено положение, екзоскелетът "Аталант" (Atalante) може да се използва и за извършване на упражнения за укрепване на долните крайници, торса и горните крайници.

За пациенти, които могат да ходят отново, това спестява време за рехабилитация.

За тези, които никога повече няма да могат да ходят, ползите също са многобройни: "Доказано е, че изправеното положение помага в борбата с остеопорозата или риска от фрактури. То може да подобри също така нарушенията в уринирането, дихателния капацитет, издръжливостта", обяснява д-р Мелан.

От пускането му на пазара преди три години около двадесет болници във Франция са инвестирали в закупуването на робота, проектиран от френската стартъп компания "Wandercraft". Моделът е единственият, който се балансира сам и не изисква използването на патерици, за да се стабилизира.

Цената на екзоскелета е 220 000 евро.

Всяка година между 250 и 300 френски войници получават наранявания по време на военни операции. Благодарение на екзоскелета грижите за тях могат съществено да се подобрят. Не всички ранени обаче могат да се възползват от него, тъй като има ограничения по отношение на ръст, тегло и други показатели. От значение е също дали няма загуба на костна тъкан, за да бъде ограничен рискът от фрактури.