Ветеранът от Ракетните войски със стратегическо предназначение и член на президиума на "Офицерите на Русия" Юрий Чмутин разкри, че никъде по света не съществува вероятност някой да започне ядрена война по случайност.

Според него от техническа гледна точка неупълномощени действия в системата за управление на ракетните войски са изключени. Това важи както за Русия, така и за други страни, предава Russia Beyond.

Дори в случай на природни бедствия има сериозна защита на много нива. Експертът отбеляза също, че хакери не могат да дадат заповед за пуск на ракети, пише "Российская газета".

Вижте най-зрелищните снимки на ядрени взривове >> >> >>

"Никой външен няма достъп и не може да се добере до ключа-шифър", подчерта Юрий Чмутин. В случая говорим за команда за пуск на стратегически ракети, която се състои от сложна система от кодове и няколко дублиращи се канала.

Впрочем и войник на отговорен пост - в случай на внезапно безумие, няма да може да "натисне бутона" и да изстреля ракета.

"Системата за управление предполага ясно строго централизирано изпълнение на заповеди и команди по веригата. Ако пропуснете един етап, няма да преминете към следващия. Ракетите са колективно оръжие", обяснява експертът. Неразрешено изстрелване е изключено независимо от носителя на ядрени бойни глави.

Юрий Чмутин е сигурен, че ядрена война не може да бъде започната по погрешка поради пълното отсъствие на фактора на случайността, но много зависи от възприятията на политиците, които имат достъп до "бутона".