Въпреки че тежи по-малко от една десета от грам, нов робот на Калифорнийския университет в Бъркли може да издържи теглото на 60-килограмов (132-килограмов) човек, стъпващ върху него - правейки сравнения с добре познатия вредител.

В статия, публикувана в списание Science Robotics, екипът на UC Berkeley описва как е създал своя робот, подобен на хлебарка, от тънък лист поливинилиден флуорид, покрит с еластичен полимер.

Когато изследователите захващат робота с колебателно електрическо напрежение чрез прикрепен проводник, неговото малко тяло се огъва и изправя. Това принуждава робота да "скочи напред" на единия си преден крак.

Силата не е единственото сходство между робота и насекомите, за които някои смятат, че ще наследят Земята. Новият робот освен това е изключително бърз за размерите си, като спринтира със скорост от около 20 дължини на тялото в секунда.

Тази комбинация от здравина и бързина може да направи малкия бот идеален за приложения за търсене и спасяване. Той би могъл да е наистина полезен и е нещо, за което не бихте искали да използвате каквото и да е средство за пръскане срещу хлебарки.

"Например, ако се случи земетресение, за големите машини или големите кучета е много трудно да намерят жив човек под отломките", казва изследователят Ичуан Ву в съобщение за пресата, "затова е нужен робот с малък размер, който е пъргав и здрав."

Още разработки в тази насока

Интересно е, че тази разработка стана причина за много подобни изследвания, защото наистина много впечатли научния свят.

Така например наскоро бе представен и HAMR-Jr - малък робот, също вдъхновен от хлебарки, който може да прави невероятни неща.

Тази машина, зад която стои инженерът на CU Boulder Каушик Джаярам и колегите му от Харвардския университет, придава съвсем ново значение на думата малък. Всъщност HAMR-Jr може да се събере върху повърхността на монета и да тежи далеч по-малко от една хартиена щипка.

Не се заблуждавайте за нищо

Все пак не позволявайте на размерите ви да ви заблудят. Този четирикрак робот може да носи до 10 пъти по-голям товар от собствената си тежест и да достига максимални скорости, които по неговия размер са сравними с гепардите.

"HAMR-Jr може да постигне неща, които се доближават до животинската механична сръчност, демонстрирайки, че не е необходимо да компрометираме сложността на дизайна или технологичността, когато намаляваме размера на нашите роботи", казва Джаярам, ​​асистент в катедрата "Paul M. Rady" по машиностроене.

Джаярам ръководи дизайна на този малък робот от времето, в което е работил по своята докторантура в лабораторията за микророботика в Харвард, ръководена от професор Робърт Ууд. А ако се чудите какво точно означава името HAMR - това е абревиатурата на Harvard Ambulatory Micro Robot. Новото произведение е на половината от дължината на предшественика си, HAMR-VI. И това го прави звезда, защото е един от най-малките и най-бързи роботи в света.

Малки роботи, големи обещания

HAMR-Jr е само началото, убеден е ученият Каушик Джаярам. Теоретично инженерите биха могли да използват същите методи на неговия екип, за да направят още по-дребни роботи - с размер на гума или молив.

"Показахме, че нашата методология за проектиране и изработка е много мащабируема", добавя още специалистът. И обяснява: "Можем да свием всичко или да го мащабираме, а роботът все пак ще работи по предназначение."

Сега в CU Boulder, Джаярам иска да види какви други вдъхновения може да събере от любимите си насекоми. Може ли например да направи мъничък робот с шест или осем крака, вместо с четири като HAMR-Jr? А какво ще кажете за малък робот, който е достатъчно гъвкав, за да оцелее, след като сте стъпили върху него?

Няма нищо, което да не можете да направите, когато имате хлебарки на ваша страна, е изводът от цялата тази разработка.

"Интересуват ме неща, които могат да бъдат истинска рожба на биологията и инженерството", казва Джаярам. "Какво може да направи биологията, която инженерството да не може?"

Е, очевидно нищо. Очевидно науката се развива с по-бързи темпове, отколкото някога сме предполагали. И явно роботите в нашето бъдеще няма да са точно онова, което сме си представяли от романите на Айзък Азимов...