САЩ са държава с традиции в създаването на добри танкове. M60 Patton е именно такава машина, която въпреки, че е създадена през 50-те години на миналия век се използва и до днес. За разлика от много стари съветски танкове, които продължават да се ползват основно от африкански страни, M60 Patton се експлоатира и от модерни армии. Израел, Турция, Испания, Саудитска Арабия, Бразилия, Египет, Мароко, Тайван - това са малка част от държавите, които още не са се оказали от танка. На какво се дължи това?

Вижте как изглежда M60 Patton >> >> >>

На първо място M60 Patton се оказва платформа, която лесно се модернизира. Заедно с надеждната броня и добро оръдие, танкът побеждава съветските Т-62 и T-72 при войни в Близкия Изток.

Историята

Разработката на американския танк започва, когато въстаници от събитията в Унгария през 1956 г. закарват един T-54A в британското посолство. Оказва се, че западните танкове трябва да се сдобият с ново и по-голямо оръдие, както и да подобрят маневреността си, ако искат да победят съветския танк. САЩ започва разработка и само след година вече разполага с прототип.

Оръдието е 105-милиметрово, а дизайнът на купола е направен така, че да е съобразен с необходимостта от по-надеждна броня. Двигателят е направен да подлежи на бърз ремонт или замяна, като през 1962 година е добавено и нощно виждане.

Танкът е замислен да подлежи лесно на модернизация, като през годините се сдобива с множество подобрения. Така той успява да остане на ниво с новите съветски танкове.

Най-новите варианти

Израел е държавата, която усъвършенства танкът до върховия му предел, въпреки че Тел Авив иа собствен много успешен танк - Merkava IV. Куполът е с изцяло нов дизайн, съобразен с композитна броня, двигателят е сменен и има мощност от 1200 к.с., а танкът разполага с множество нова електроника и прибори. Въпреки това тази машина не се харесва на пазара заради твърде високата си цена на модернизация.

Турция обаче се договаря с Израел за дълбока модернизация, която включва голяма част от особеностите на описания по-горе вариант.

Най-разпространената модернизирана версия е американската M60A3, която идва с добавен балистичен компютър, лазерни и термични прибори за прицелване и ъпдейтната електроника.

Куполът е с 330 милиметрова броня, но двигателят останал същият, като неговите 750 к.с. били достатъчни за максимална скорост от 48 км/ч.

Постижения

По време на първата война на САЩ срещу Ирак, M60 успява да унищожи множество бронирани цели, между които над 100 танка Т-72 и над 200 от Т-55.

Преди това танкът се използва много успешно от Израел във Война от Йом Кипур.

Според някои успехите на американския танк се дължат на по-слабо подготвения персонал на арабските страни, срещу които M60 Patton е използван. Други допълват, че СССР винаги е продавал по-слаби версии на своите оръжия на страните от Близкия Изток. Дори това да е така, днес M60 се оказва по-добър и предпочитан спрямо своя "набор" Т-55.