Британски учени обявиха рекорд за произведена енергия с ядрен синтез - нов етап за постигането на целта за използването й, предаде АФП.

Енергията от ядрен синтез се смята за по-евтина и чиста (екологична). Тя се представя като решение на проблема с евентуален заместник на ядреното делене, използвано в сегашните централи.

Амбицията е да бъде възпроизведен процес в центъра на Слънцето. Привържениците й я обявяват като енергия на бъдещето, защото от нея почти няма отпадъци, а и те са много по-малко радиоактивни, отколкото в класическа атомна централа. Не се произвеждат и парникови газове.

Учени от Съвместния европейски тороид (Joint European Torus - JET), най-големия реактор за ядрен синтез в света край Оксфорд, са успели да генерират 59 мегаджаула енергия с този процес през декември миналата година. Това е два пъти повече от предишния рекорд от 1997 г., според Британската агенция по атомна енергия.

Резултатите са "най-ясната демонстрация за потенциала на ядрения синтез да осигури възобновяема енергия", заявява агенцията в комюнике.

Реакторът на Съвместния европейски тороид - огромна магнитно съоръжение във формата на поничка, е най-мощният в света. В него свръхпроводими магнити поддържат смес от деутерий и тритий, леки атоми на водорода, загряти до температура, която е 10 пъти по-висока от центъра на Слънцето, за да бъде създадена плазма. Това позволява на ядрата на водорода да се сблъскат и да се слеят в по-тежки атоми на хелия, при което се освобождава колосална енергия.

При еднакви количества термоядреният синтез дава възможност за производство на четири милиона пъти повече енергия от въглищата, нефта или газа, при пълна сигурност.

Обявените резултати обаче са поддържани пет секунди - съвсем недостатъчни за използваем в практиката процес.

"Ако е възможно обаче да се поддържа ядрен синтез пет секунди, това може да бъде достигнато и за пет минути, и за пет часа" с бъдещи по-добри машини, заяви Тони Дон от консорциума EUROfusion.

Данните, събрани от учените от Оксфордския университет, може да са много ценни за реактора Итър, който се строи в Южна Франция и е много по-мощен от JET.