Компанията Virgin Galactic на британския милиардер Ричард Брансън възнамерява да проведе през месец май нови тестове на апарата си Unity от серията SpaceShipTwo, съобщава сайтът на корпорацията.

По-рано се очакваше стартът на полетните изпитания да бъде даден на 13 февруари в Ню Мексико, но той беше отменен един ден по-рано.

Вижте как изглежда SpaceShipTwo >> >> >>

Тогава от Virgin Galactic отбелязаха, че им е нужно допълнително време за осъществяване на някои технически проверки.

От публикуваното съобщение става видно, че новият полет е заплануван за месец май. В хода на изпитанията над Ню Мексико ще се издигне самолетът-носител с ракетоплана, прикрепен към него. По време на полета Unity с два пилота на борда трябва да се отдели от самолета и да включи своя двигател.

През месец декември 2020 година аналогични тестове завършиха неуспешно. Ракетопланът, предназначен за суборбитални полети, се отдели от носителя и пусна своя двигател, но го изключи веднага след това. След това летателният апарат извърши плавно кацане.

По план Unity трябва да стартира на 16 километра височина и да извърши над двучасов полет. Корабът е предназначен за шестима космически туристи, които ще могат да видят Земята от височина 100 километра и да изпаднат в безтегловност в продължение на няколко минути.