Първото демонстрационно изпитание на система за изстрелване от въздуха на ракета-носител на американската компания Virgin Orbit се провали, съобщават световните агенции, позовавайки се на съобщение на компанията в Twitter.

Мисията, стартирала от пустинята Мохаве в Калифорния, е прекратена непосредствено след изстрелването на ракетата-носител LauncherOne от самолет Boeing-747, наречен "Космическо момиче", съобщават в социалната медия от компанията Virgin Orbit на британския милиардер и предприемач Ричард Брансън.

Вижте снимки на системата >> >> >>

Модифицираният самолет Boeing-747 с ракетата-носител LauncherOne, предназначена за извеждане на спътници в орбита около Земята, излетя в понеделник от космодрума в пустинята Мохаве. Екипажът на самолета прелетя над пристанището на Лонг бийч, Калифорния, и се отправи към Тихия океан, където беше изстреляна ракетата. Тя трябваше да стартира двигателите си и самостоятелно да се отправи в орбита - нещо, което не се случи.

Ракетата LauncherOne е с дължина 21,3 метра, състои се от две степени и е в състояние да развие до 28 100 километра в час. Модифицираният Boeing-747 е управляван от Кели Латимър и Тод Ериксън, които имат зад гърба си 6500 и 9500 летателни часа. Екипажът се е завърнал успешно в базата.

От Virgin Orbit смятат, че с помощта на LauncherOne могат да бъдат извеждани в орбита спътници с тегло до 500 килограма. В компанията считат, че този метод на изстрелване на ракета-носител осигурява по-голяма подвижност, и освен това е по-евтин.