VIVACOM представи своята платформа VIVA SMART, която може да превърне всеки роден град в умен. Системата може да намали трафика, да доведе до разкриването на повече пътни нарушения и да намали престъпността. Всъщност на някои места в България тези резултати вече са факт, тъй като VIVACOM вече работят по проекта си, като амбициите им са да превърнат всичките 257 български града в умни.

VIVA Smart City е иновативна платформа за управление, мониторинг и анализ на градска среда, която предлага както софтуер за съответната община, така и мобилно приложение за всички нейни жители и гости.

Системата, наречена INVIPO, вече работи успешно в редица градове по цял свят като Дубай, Измир, Дъблин и други. Тя има 13 различни модула, разпределени в следните жизнено важни за всеки град области: мобилност, околна среда, енергия, безопасност, управление.

В сферата на мобилността системата позволява наблюдение и контрол на трафик, градски транспорт, паркиране, наем на велосипеди и други.

Благодарение на нея и на способностите на интегрирания в системата изкуствен интелект, шофьорите ще се сблъскат с много по-малко трафик, заради "поумнелите" светофари, които ще се съобразяват с моментната пътна обстановка.

От VIVACOM обещават, че повече няма да става така, че пред вас да има дълга колона от коли, които да минат на зелено, а червената светлина да светне точно за вас.

За мониторинг на околната среда са предвидени измерване на водите и отпадъците, замърсеността на въздуха, радиацията както и метеорологична станция. В подменюто за енергия фигурират модули за интелигентни сгради, интелигентни измерватели, улично осветление, електромобили, инфраструктура.

"Повече няма да се чудим дали Витоша е скрита от мъгла или не можем да я видим заради мръсният смог, в който е обгърната столицата ни - чрез приложение за смартфон всеки ще има лесен достъп до точния отговор, даден от датчиците на системата", коментират от VIVACOM.

За безопасността на града се грижат функции за видеонаблюдение, трафик нарушения, нарушители и аварийни системи. С особен акцент върху удовлетвореността на гражданите е отделната секция управление, която включва обществени услуги.

Според VIVACOM видеонаблюдението в България определено дава резултат. Компанията е внедрила умна система от камери, имащи 30 пъти оптично увеличение в Поморие. Резултатът е, че битовата престъпност е намаляла с около 50 процента. Разкриването на престъпленията пък е отбелязало още по-значим ръст, като заради камерите измъкването от закона е много по-трудно.

Телекомът е изградил и системата за умно видеонаблюдение във Враца, където полицията се възползва изцяло от възможностите на камерите. От VIVACOM разкриват, че изкуственият интелект има възможността да извършва множество анализи на заснетите кадри.

INVIPO системата има и мобилно приложение за крайни потребители, с лесен интерфейс и различни опции за проверка на всичко най-важно за всеки жител или посетител на даден град.

Втората направление на VIVA SMART е свързано именно със сигурността на всички данни, които се записват от системите на един умен град.

Smart Data Hub е единна платформа за цялостно съхранение, пренос, обработка и използване на данни. Тя обединява всичките 11 дейта центъра на VIVACOM в страната и създава условия за развитие на успешен дигитален бизнес на клиентите на телекома, като едновременно с това оптимизира оперативните им разходи. Всички центрове осигуряват висока степен на сигурност, надеждност и достъпност на данните. Те отговарят на международните стандарти за електрозахранване, охладителна система, резервираност и интернет свързаност за такъв тип обекти. Чрез тях компанията предлага облачни услуги и ко-локация на ИТ оборудване.

Третият елемент на VIVA SMART e умното образование.

През последните години компанията инвестира в редица инициативи, насочени към развитие на българското образование. През 2018 г. стартира и най-голямата й кампания за дигитализация на образователната система у нас - "Образование 4.0".

Тя се реализира съвместно с в. "24 часа", Министерство на образованието и науката, Столична община, Регионален инспекторат по образованието София и Дигитална национална коалиция. Нейната цел е да промени нагласите и да създаде рамка за дигитализация на българското образование. Фокусирана е в три основни направления: образование на учители, създаване на дигитално съдържание и дигитализация на класните стаи и училищната среда.

До момента телекомът е изградил дигитални класни стаи в над 200 училища и повече от 80 детски градини в цялата страна, а с помощта на партньори са обучени над 6000 преподаватели. Телекомът планира да стартират пилотни лаборатории за обучение на учители и ученици в 5 града.

Други значими проекти на VIVACOM в областта на образованието са VIVA History - видео платформа с над 300 безплатни дигитални уроци по история и родолюбие, създадени от сдружение Българска история, и Viva Cognita - платформа за дигитално самообучение по математика.

Предстои да бъде отворена и VIVA Tech Lab - цялостно оборудвано пространство за технологична и бизнес подкрепа на стартъп проекти.

"Обособяването на VIVA SMART в отделна платформа налага VIVACOM като иновативния технологичен лидер на пазара. Зад тази инициатива стои разбирането на най-големия български телеком по общи приходи за последните 5 години, че свързаността, свободата и независимостта са основни ценности на модерното общество, които VIVACOM гарантира чрез иновативни технологични решения, достъпни за всички", обобщи Мирослав Петров - главен директор продажби в телекома, който представи трите направления, в които вече работи VIVA SMART.