Армията на Русия показа как най-новия й танк "Армата" стреля по свой събрат - съветския танк Т-64, предава Russia Beyond.

Кадрите са от няколко различни ъгли, както и от вътрешността на танка "Армата" и от вътрешността на танка-мишена.

Подготовката за боя се извършва с няколко докосвания на сензорния екран, по време на изстрела танкът леко се разклаща - малко вода се разлива от чашата в ръката на журналиста - и кумулативният снаряд оставя дупка в бронирания Т-64, пише "Российская газета".

Журналистите са допуснати да се приближат до Т-14 само за времето на загряващия изстрел със стандартен кумулативен снаряд. За "Армата" е разработена линия нови боеприпаси с повишена мощност, но те не се показват на външни лица. Траекторията на полета на снаряда се сканира от доплеров радар и се заснема от високоскоростна видеокамера. Изпитателите много се интересуват от момента, в който боеприпасите напускат ствола и са в контакт с целта. Стрелковите изпитания на всеки нов танк продължават до три месеца.

В бронекапсулата на Т-14 е неочаквано просторно: трима души седят нормално един до друг. Подготовката за изстрел напомня набиране на телефон: няколко докосвания на екрана и някъде назад мощните приводи зареждат снаряда и метателния заряд, като насочват 7-метровото оръдие към целта. В кабината работата им не се чува - само равното бръмчене на климатика - прохлада от юлската жега в бронемашината. В момента на изстрела екипажът в капсулата леко се олюлява и това е всичко.

38-ми Научноизследователски изпитателен институт (НИИ) издава на конструкторските бюра технически задачи за нови образци бронетехника и нейното въоръжение, а след това тества построените опитни образци. Танкът "Армата" преминава държавни изпитания край Кубинка.