Инженерите от НАСА се готвят да включат резервния блок на бордовия компютър на космическия телескоп "Хъбъл", който спря да работи преди повече от две седмици, предаде ТАСС, като цитира съобщение на Център за управление на полетите на НАСА

Обсерваторията, която е в орбита, е изключена от 13 юни. Тогава компютърът от 80-те години, който контролира научните инструменти, спря да работи. Самият телескоп и научната апаратура са в пълна изправност, твърдят от НАСА.

Проблемният компонент в бордовия компютър на "Хъбъл" все още не е установен.

Инженерите от НАСА са извършвали подобно включване на резервния блок на бордовия компютър на телескопа през 2008 г. Тогава модулът на "Хъбъл", отговарящ за форматирането на данните и обработката на командите, спря работа.

Телескопът "Хъбъл" беше изведен в орбита през 1990 г. Напоследък обаче той дава все повече сигнали, че е остарял, въпреки поредицата от ремонти, извършвани от американските астронавти при космически разходки по време на полетите на совалките на НАСА. Повредилият се компютър е инсталиран по време на петия и последен ремонт на телескопа през 2009 г.

НАСА се готви да изстреля в орбита през ноември наследника на "Хъбъл" - телескопа "Джеймс Уеб". Конструиран в САЩ под ръководството на НАСА, "Джеймс Уеб" включва инструменти на Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция. Планирано е телескопът да бъде изстрелян в космоса с ракета "Ариана-5" на компания "Арианаспейс" от космодрума Куру във Френска Гвиана.