Поставянето на чипове под кожата в последно време притеснява много хора и е тема на не една и две теории на конспирацията и фалшиви новини, дори в България. Истината е, че подобни планове има и някои компании вече изследват възможностите да се поставят RFID чипове в човешкото тяло.

Вижте как изглеждат RFID чиповете за имплантиране под кожата >> >> >>

Това е много различно от съдържанието на фалшивите новини, които обикновено представят чипове, контролиращи самите хора. Тук става въпрос за съвсем друга технология, по-скоро служеща за идентификация.

За сега става въпрос само за изследвания на ефективността на подобни решения, включващи чипове с големина колкото оризово зърно. Власите в Мичиган обаче искат да изпреварят събитията и са на път да приемат закон, забраняващ компаниите да извършват задължително вмъкване на чипове под кожата на своите работници.

В Сената на щата бяха изказани категорични мнения против новата технология, която изглежда допада на някои компании като решение за контрол на достъп или работа с електронни пропуски. Благодарение на чиповете няма да има възможност дадени служители да сменят своите баджове и да "лъжат" системите.