Безпилотни селскостопански комбайни, които да обработват големи площи или да премахват плевелите от зеленчуковите насаждения - това представят на Международното изложение за потребителска електроника, роботика и мобилни технологии (CES) в Лас Вегас американският производител на трактори "Джон Диър" (John Deere) и френската стартираща компания за селскостопански роботи "Нано", предаде Франс прес.

Конструкторите разработват ново поколение автономни машини в помощ на селскостопанския сектор, който трябва да се справя едновременно с недостига на работна ръка, климатичните промени и защитата на околната среда, за да хранят увеличаващото се световно население.

Последното изобретение на "Джон Диър" съчетава прочутия му трактор "8 Ар" (8R), плуг, джипиес (GPS) и нови технологии и вече не е необходимо да има човек в кабината: фермерът може да контролира всичко със смартфона си.

Щом машината бъде докарана на парцела, стопанинът трябва просто да я огледа отвсякъде, за да се увери, че всичко е на място, след което може да я подкара, като леко докосне телефона си. Тя е оборудвана с дванайсет камери и притежава изкуствен интелект, така че спира автоматично веднага, след като забележи препятствие и изпраща съответния сигнал.

Умният трактор ще бъде на пазара в Северна Америка още през тази година, уверява директорът по технологиите Джейми Хайндман малко след откриването на годишното изложение за електроника вчера в Лас Вегас.

След него ще се появят версии за разпръскване на тор или със сеялки. С косенето обаче нещата са доста по-сложни. Цените още не са уточнени.