САЩ този път не отложиха плановете си и въведоха по-скъпите тарифи за вноса на много китайски продукти, съобщава Reuters. Сред тях е и голямо разнообразие от потребителска електроника, която вече ще има допълнителна такса от 15%.

Тарифата засяга умни часовници, телевизори, Bluetooth слушалки, умни говорители и друга подобна електроника. По-масовите устройства като смартфони и лаптопи за сега не получават увеличение. Тяхната по-скъпа тарифа ще влезе в сила на 15 декември тази година. Очакванията са, че до края на годината средната цена на електрониката може да се вдигне с между 100 и 200 долара.

В неделя Китай също отговори, като въведе свои по-скъпи тарифи за някои американски продукти. Това включва и 25% такса за вноса на американски автомобили, считано от 15 декември. Анализ на JP Morgan Chase посочва, че тарифите може да увеличат разходите за американските семейства средно с по 1000 щ. долара на година.

Надеждите на анализаторите и бизнеса са, че двете държави ще възстановят преговорите помежду си и ще успеят да намерят решение на ситуацията. Американският президент Доналд Тръмп обяви, че през този месец са планирани нови разговори, но и показа твърдост, като заяви пред журналисти, че "ще спечелим битката".