В рамките на обявения от Делхи конкурс за доставка на леки танкове Русия ще предложи на Индия модернизирани самоходни противотанкови оръдия "Спрут-СДМ1", чиито държавни изпитания вече приключват. Това съобщи пред журналисти шефът на държавния монополист в оръжейните продажби Рособоронекспорт Александър Михеев, цитиран на 7 декември в сп. "Военное обозрение".

Вижте как изглеждат съвременните леки танкове >> >> >>

Индийците ще получат и технологии, с чиято помощ сами ще произвеждат отделни агрегати за самоходните установки. Според Москва, днес "Спрут-СДМ1" са единствените плаващи машини от този клас, при това имат огневата мощ на основен боен танк. Те се разглеждат като фаворит сред оферираните модели, по-специално защото могат да стрелят с всички произвеждани в Индия боеприпаси за танкове Т-72 и Т-90.

Същевременно с тези леки танкове ще бъдат снабдени руските въздушнодесантни войски. Бойните машини са въоръжени със 125-мм оръдие, сдвоена с него 7,62-мм картечница и друга такава картечница, монтирана на модул с дистанционно управление. Предназначени са за огнева подкрепа на войските, борба с бронирана техника на противника, унищожаване на негови опорни пунктове и отбранителни съоръжения, за войсково разузнаване и бойна охрана.

Според индийски медии, Делхи смята да поръча голяма партида леки танкове, които да използва във високопланинските си райони по границата с Китай. Преди година индийците алармираха, че Пекин прехвърля в граничната зона свои леки танкове VT-4. А през юни т. г. руската агенция АННА НЮЗ предаде, че Китай въоръжава морската си пехота с леки танкове Type-15, каквито имаха досега само сухопътните му войски.

Стратегията за модернизация на бойните машини, използвани от армията на САЩ, предвижда по-специално едрокалибрени оръдия да се монтират на леки машини. През следващите няколко години американските военни смятат да разработят прототипи, които да превъзхождат аналогичните руски модели и да променят характера на бойните действия по суша, подпомагайки напредването на пехотата, писа на 4 декември "Нешънъл интерест".

Пентагонът създава леки аналози на руската бронирана техника, за да победи Русия в случай на война. Според американските военни, за да надвиеш Русия, трябва да имаш същите оръжия като нея, коментираха на другия ден изданията discover24.ru и "Аргументи недели".

Експерти на "Нешънъл интерест" изтъкват, че Русия залага на лека бойна техника. Особено са впечатлени от въздушнопреносимите танкове "2С25 Спрут-СД" - по данни от руски източници, с тегло 20 тона и гладкоцевно противотанково 125-мм оръдие 2А75.

Руските машини могат да минават в буквален смисъл отвсякъде; в сравнение с тях американските "Ейбръмс" са доста страшна сила, но заради огромното си тегло (62,5 тона за последната версия, бел. БТА) има риск да затъват на неподходящи терени и пътища; мостовете също са проблем, отбелязва discover24.ru.

Конструкторите от САЩ обещават обаче новите им леки танкове да осигуряват по-добра защита на екипажа от руските за сметка на малко по-голямо тегло. Затова пък се планира да бъдат по-маневрени, с по-малки габарити и по-голяма огнева мощ. Американските леки машини ще носят по-специално 120-мм оръдия XM360, за които вече се разработват нови снаряди, гарантиращи по-голяма далекобойност.

Сайтът Globalsecurity.org уточнява, че основното оръдие на бъдещите танкове трябва да бъде стабилизирано за стрелба в движение, а оптиката и системата за контрол на огъня да са пригодени за операции при всякакви метеорологични условия и през нощта. В Русия впрочем цитират оценки, според които от техническо гледище XM360, чийто замисъл датира от 2002 г., са вече остарели.

По всичко личи, че Пентагонът се насочва към концепция за създаване на свръхмобилни сухопътни войски. Мисълта не е нова и военното ведомство на САЩ се опита да я претвори в дела още миналия век, но се отказа заради високата цена и липсата на необходимост след разпадането на главния противник - Съветския съюз, пише "Аргументи недели".

Днешната американска концепция за бойни действия залага на бригадни тактически групи, които имат нужда именно от мобилна, добре въоръжена техника, осигуряваща превъзходство при маневриране, напомня вестникът.

Възможността за бързо развръщане е от особено значение в Европа, "където руски сили в момента може би са в непосредствена близост до сили на САЩ или на НАТО", посочва "Нешънъл интерест".

Германия, Швеция и други западни страни имат планове да използват съществуващи платформи за превръщането им в чистокръвни леки танкове, след монтиране на по-голямо оръдие.