Проучване, проведено на територията на Обединеното кралство, разкрива, че участието в политически партии, профсъюзи и дори доброволчеството намалява с нарастването на скоростта на интернет.

Доброволчеството в социалните грижи спада с повече от 10%, а участието в политически партии спада с 19%, когато скоростта на интернет е най-висока.

От университета в Кардиф и университета Сапиенца в Рим, установи, че по-високите скорости на връзка може да са намалили вероятността от гражданска ангажираност сред близо 450 000 души.

Изследването обаче заключва, че става дума за спад в традиционните форми на активност, свързана с големи организации - партии, синдикати или доброволчески съюзи.

Високата скорост на интернет е породила нов тип социална ангажираност, много по-независима от централизирани структури.

Пример за това влиянието на социалните мрежи, засилило други видове гражданска ангажираност, например чрез подпомагане на организирането на протести и подхранване на интерес към политиката, дори ако това не се проявява в традиционни форми на участие.

Установено е обаче, че политиката, провеждана онлайн, е по-податлива на "филтърни мехурчета", които ограничават излагането на участниците на противоположни гледни точки и така насърчават поляризацията.

Някои коментират, че спада не се дължи на бързия интернет, а до достъпа до информация. Много граждани са разбрали, че партиите и синдикатите им всъщност не се борят за техните права и не ги представляват. Чрез интернет потребителите лесно могат да пробият мрежата на основните вестници и телевизии, доминиращи информационния поток.