Британският военен гигант BAE Systems обяви, че е подписала сделка за закупуване на компания, която доставя части за телескопа "Джеймс Уеб" и американските изтребители, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

BAE Systems е четвъртата по големина в световен мащаб корпорация от военната сфера. Тя произвежда изтребителите Eurofighter Typhoon, ядрените подводници клас "Астют" и самолетоносачите клас "Кралица Елизабет". Посредством дялове и инвестиции BAE Systems участва в производството на почти всяко съвременно оръжие на НАТО.

От BAE Systems посочиха, че купуват Ball Aerospace за 5,6 милиарда долара. Така британската компания ще получи нова централа в щата Колорадо, като персоналът на придобитото дружество е над 5200 души, а 60 на сто от тях са преминали процедура за издаване на разрешения за достъп до класифицирана информация.

"Придобиването на Ball Aerospace е уникална възможност да добавим висококачествен, бързоразвиващ се, технологично фокусиран бизнес със значителни възможности към нашия основен бизнес, който се представя силно и е добре позициониран за устойчив растеж", каза главният изпълнителен директор на BAE Systems Чарлз Уудбърн.

Любопитно, но Ball Aerospace възниква като подразделение на корпорацията Ball, чиято основна дейност е била производство на конфитюри и пакетиране на храни. Ball Aerospace обаче е произвеждала части за много от мисиите на НАСА и е печелела проекти към Пентагона.

Рядко се случва да се появи бизнес с такова качество, мащаб и допълнителни възможности, със силни перспективи за растеж и близък до нашата стратегия, допълни той.

Ball Aerospace е създавала компоненти за телескопите "Хъбъл" и "Джеймс Уеб", както и за за американския авангарден изтребител F-35.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО