Когато се сравняват военните бюджети на Китай и САЩ - ето тогава. Това е отговорът, даден от началника на щаба на сухопътните войски на САЩ - Марк Мили, предава Bloomberg.

Защо се получава така?

На първо място, Марк Мили разкрива, че войниците в американската армия са едни от най-високоплатените в света, а китайците получават само малък процент от заплатата на US-солджърите.

Освен това, Китай снабдява своята армия със суровини и продукти директно от държавни заводи, където продукцията се продава на преференциални цени. Американската армия обаче купува своите стоки от частни доставчици, които често слагат надценка.

Цената на юана, евтиният труд и покупателната стойност на китайската валута също правят производството на нови оръжия значително по-евтино, отколкото в САЩ.

Не е за изпускане и факта, че Америка има 800 бази в над 80 страни по света, а Китай има само една база на чужда територия - в източноафриканската държава Джибути.

Освен това САЩ има водеща роля в НАТО, а това също оказва влияние на военния бюджет на страната, чийто интереси се простират много зад границите й.

За сметка на това, Китай няма военно експанзионистична политика, не води войни на територията на други далечни страни и е сравнително самодостатъчен, защото не членува в алианс като НАТО.

Крайният резултат от всичко това е, че макар и 3 пъти по-малък, военният бюджет на Китай е реалното по-голям от този на САЩ. Според експертите това си проличава и в бързите темпове на превъоръжаване с ново оръжие, строежа на самолетоносачи и подводници и разработката на нови самолети и ракети.

Твърденията на Марк мили обаче срещат и критика - армията на Китай има численост от 2 000 000 души и 2 300 000 резервни кадри. Армията на САЩ има численост от 1 281 900 души и 811 000 резерви. Освен това, американските въоръжени сили все още са много по-модерни от тези на Китай, а това означава, че са и по-скъпи.

Американският генерал от запаса Джеймс Ставридис, заявява пред Bloomberg, че "все пак получаваш това, за което си плащаш". А американската армия продължава да е най-модерната, мобилна и боеспособна сила на планетата.