Българската армия провежда днес традиционния си парад по случай своя официален празник и Ден на храбростта - 6 май. На него армията ни показва цялата палитра от военна техника, с която разполага.

Ето какви машини участват в парада:

Вижте снимки >> >> >>

Лек автомобил с повишена проходимост брониран Mercedes G 270FB-6

Боен джип "Мерцедес" с картечница на купола

Снимка: BulFoto


Предназначен е за транспортиране на личен състав при изпълнение на бойни задачи. Той има монтиран люк с възможност на завъртане на 360 градуса и застопоряване във всяко едно положение. На него може да се монтира 7,62 мм или 12,7 мм картечница. Двигателят е дизелов, а максимална скорост на движение е 120 км/ч.

Бронираната машина "Hummer HMMWV"

Боен "Хамър"

Снимка: BulFoto

Предназначена е за транспортиране на личен състав при изпълнение на бойни задачи, патрулиране, и конвоиране на механизираните формирования. На машините се монтира 7,62 мм картечница. Двигателят е 6,5-литров дизел с турбокомпресор. Мощността му е 190 конски сили, а максимална скорост е 110 км/ч.

Бойна бронирана колесна машина "Comando select"

Comando select

Снимка: BulFoto


Предназначена е за транспортиране на екипажа на машината и механизираното отделение при изпълнение на бойни задачи. Въоръжението е една 12,7 мм картечница "Браунинг М2 калибър 50", сдвоена с 40 мм автоматичен гранатомет МК 19 и съоръжение за изстрелване на 76 мм. димни гранати. Машините разполагат с 6-цилиндров дизелов двигател с турбокомпресор. Максималната скорост на движение е 100 км/ч. Притежават висока степен за балистична и противоминна защита на екипажа. Бойните машини "Comando select" са доставени за контингента ни в Афганистан по Програмата за чуждестранно военно финансиране (FMF) на САЩ. 

Бойна бронирана колесна машина "Guardian"

Guardian

Снимка: Wikimedia


Предназначена е за транспортиране на екипажа на машината и механизираното отделение при изпълнение на бойни задачи. Въоръжението е една 12,7 мм картечница "Браунинг М2 калибър 50", сдвоена с 40 мм автоматичен гранатомет МК 19 и съоръжение за изстрелване на 76 мм димни гранати. Машините разполагат с 6-цилиндров дизелов двигател с турбокомпресор. Максималната скорост на движение е 100 км/ч. Притежават висока степен за балистична и противоминна защита на екипажа. Бойните машини "Guardian" са използвани до 2012 г. от контингентите ни в Афганистан.

Бронетранспортьор БТР-60 ПБ МД-1

БТР-60

Снимка: BulFoto


Оборудване със съвременни дизелови двигатели и автоматични скоростни кутии. Въоръжението включва 14,5 мм куполна картечница с прицелна далекобойност - 2000 м и 7,62 мм картечница с прицелна далекобойност - 1500 м. Машината може да превозва до 9 души за десант. Развива максимална скорост на движение 80 км/ч, а при плаване 9-10 км/ч.

152 мм оръдие гаубица Д-20

Оръдието Д-20

Снимка: BulFoto


Предназначена е за унищожаване на артилерийски и други огневи средства на противника. Максималното разстояние на стрелбата е 17 400 м, а скорострелността е от 4 изстрела в минута. Теглото на оръдието в бойно положение е 2,7 тона.

Реактивна система за залпов огън БМ-21 "ГРАД"

БМ-21 "ГРАД"

Снимка: BulFoto


Предназначена е за унищожаване и подавяне на живата сила, огневите средства и опорните пунктове на противника. Установката има 40 направляващи, като залпа от 40 снаряда се извършва за 20 секунди. Екипажът е от 6 души. Максималното разстояние на стрелбата е 21 км.

122 мм самоходна минохвъргачка Б1-10 "Тунджа"

Б1 - 10 "Тунджа"

Снимка: Wikimedia


Предназначена е за подавяне и унищожаване с навесен огън живата сила и огневите средства на противника, както и за разрушаване на полевите му отбранителни системи. Машината е бронирана от плаващ тип и разполага с четири души екипаж.

122 мм самоходна гаубица 2С-1 "Гвоздика"

САУ "Гвоздика"

Снимка: BulFoto


Предназначена е за подавяне и унищожаване на живата сила и огневите средства на противника, разрушаване на полеви съоръжения, разчистване на проходи в минни полета и борба с танкове, артилерия и автомобили на противника. Разполага с екипаж от 4 души. Максималната далечина на стрелбата е 15 200 м.

Бойна машина на пехотата БМП-23

БМП-23

Снимка: BulFoto


Бойната машина е бронирана, верижна от плаващ тип с екипаж от трима души и седем души десант. Въоръжението включва 23 мм автоматично оръдие и 7,62 мм картечница сдвоена с оръдието. Максималната скорост на движение на машината е 62 км/ч, а при плаване 5 км/ч. В боекомплекта машината разполага с противотанкова двуканална система за управление 9П135М и установка за изстрелване на снаряди.

Бойна машина на пехотата БМП-1

БМП-1

Снимка: BulFoto


Бойната машина е бронирана, верижна, плаваща, с екипаж от трима души и седем души десант. Въоръжена е с 73 мм гладкостволно оръдие и сдвоена към него 7,62 мм картечница. Максималната скорост на движение е 65 км/ч, а при плаване - 7 км/ч. В боекомплекта на машината е включен преносим противотанков управляем комплекс за борба с бронирани цели на разстояние от 500 м до 3000 м.

Танк Т-72

Т-72

Снимка: BulFoto


Това е основна бойна верижна машина на Сухопътните войски с мощно въоръжение, сигурна бронева защита и висока маневреност. Въоръжен е с 125 мм гладкостволно оръдие, сдвоено с 7,62 мм картечница и една 12,7 мм. зенитна картечница. с бойно тегло 41 тона, екипаж - 3 души. Двигателят е с мощност 780 конски сили.

Тактически ракетен комплекс ТРК "Точка"

"Точка" е най-мощната балистична ракета, с която разполага България

Снимка: BulFoto


Предназначен е за поразяване на ракетни установки, пунктове за управление, летища, хранилища и високоточни оръжия на противника. Далекобойността на ракетния комплекс е от 15 до 75 км. Екипажът е от четирима души.

Зенитно-ракетен комплекс "ОСА-АКМ"

ПВО комплекс "ОСА-АКМ"

Снимка: BulFoto


Мощно огнево средство за защита на механизираните подразделения от ударите на въздушния противник. Зенитно-ракетния комплекс "ОСА-АКМ" е автономен и е най-модерният комплекс на въоръжение в ПВО на Сухопътните войски. Той унищожава въздушни цели, като щурмови самолети и вертолети, на малки и средни височини във всякакви метеорологични условия и в сложна радиоелектронна обстановка. Комплексът унищожава цели на височини от 25 до 5 000 метра и на разстояния до 10 500 метра, движещи се със скорост до 500 метра в секунда. Има възможност да обстрелва цел с две ракети едновременно. Екипажът му е от 5 души.

Зенитно-ракетен ПВО комплекс С-125 "Нева" (SA-3 Goa)

ПВО системата С-125

Снимка: BulFoto


Транспортно зареждащи машини, предназначени за транспортиране и зареждане на зенитно-управляеми ракети на зенитно-ракетен комплекс С-125 "Нева" (SA-3 Goa). Това е зенитно-ракетен комплекс със среден обсег на действие, предназначен за унищожаване на средства за въздушно нападение на противника на височини до 18 км, в зона за поражение до 24 км.

Зенитно-ракетен ПВО комплекс С-200 "Вега" (SA-5 Gammon)

ПВО системата С-200

Снимка: BulFoto


Транспортно зареждащи машини, предназначени за транспортиране и зареждане на зенитно-управляеми ракети на зенитно-ракетен комплекс С-200 "Вега" (SA-5 Gammon). Това е зенитно-ракетен комплекс с голям обсег на действие, предназначен за унищожаване на средства за въздушно нападение на противника на височини до 29 км, в зона за поражение до 250 км.

Зенитно-ракетен ПВО комплекс С-300 (SA-10 Grumble)

ПВО системата С-300

Снимка: BulFoto


Най-съвременният зенитно-ракетен комплекс от състава на ВВС и на въоръжение в Българската армия. Предназначен е за унищожаване на средства за въздушно нападение на противника на височини до 27 км и в зона за поражение до 75 км, условия на интензивно радиолокационно противодействие. Комплексът е способен да унищожава едновременно до 6 цели във всякакви метеорологични условия.

Вертолет Ми-24

Ми-24

Снимка: Wikimedia


Това е уникална въздушна платформа както за огнева поддръжка на пехотата, така и за транспортиране на товари и стоварване на десанти. Той е средно тонажен многоцелеви хеликоптер с два двигателя. Стандартно вертолетът е оборудван с брони на кабините на екипажа и жизнено важните агрегати, което осигурява отлична защита от леко стрелково оръжие. Максималната скорост е 335 км/ч, а таванът на полета е 4500 метра. С пълни резервоари могат да се изминат 450 км.

Вертолет Ми-24 изпълнява разузнавателни, бойни и транспортно-десантни операции.

Хеликоптерът може да превозва до 8 бойци, като 4-ма от тях могат да водят огън от специално обособени позиции от двата борда. Санитарен вариант включва две носилки, медицинско лице и двама седящи.

Вертолет AS-532AL "Cougar"

Cougar

Снимка: Wikimedia


Това е многоцелеви вертолет от среден тип. Произведен е във фирмата "Еврокоптер"- Франция. Схемата на изпълнение е осева с четирилопатен носещ винт и петлопатен опашен винт, задвижвани от два турбинни двигателя Makila 1A1 с максимална мощност от 1400 kw (1900к.с.). Пилотажно-навигационното оборудване е от последно поколение многофункционални дисплеи, които максимално улесняват летеца при пилотирането. Оборудван е със система за планиране на полета и подвижна карта.

Максималната скорост е 300 км/ч, а таванът на полета е 8300 метра. С пълни резервоари могат да бъдат изминати 760 км.

Вертолет "Cougar" може да превозва до 24 човека, като освен десантни акции може да осъществява и спасителни операции.

Транспортен самолет C 27J "Спартан"

C 27J "Спартан"

Снимка: BulFoto


Тактически военнотранспортен самолет за средни и къси разстояния. Оборудван с два турбовитлови двигателя "Rolls Royce", с мощност 4700 конски сили всеки, осигуряващи отлична тяговъоръженост, която позволява излитане и кацане на къси полоси и опериране от летища на голяма надморска височина.

Максимална скорост e 480 км/ч, а таванът на полета е 9100 метра. Практическа далечина на полета е 5850 км, като самолетът може да превозва до 8 тона полезен товар или до 49 души.

През годините със самолета са изпълнени над 45 животоспасяващи мисии за превоз по въздуха на болни, пострадали и на органи за трансплантация.

Турбовитлов самолет "Пилатус" РС-9М

"Пилатус" РС-9М

Снимка: BulFoto


Това е последно поколение турбовитлов, учебно-тренировъчен самолет, производство на швейцарската фирма "Pilatus Aircraft", символ на качество и надеждност при минимални експлоатационни разходи. Изпълнява всички фигури от висшия пилотаж с претоварвания от - 3,5g до +7g до тавана на самолета от 25000 фута (8000м). Оборудван с четирилопатно витло HARTZELL и двигател PRAT & WHITINEY-CANADA, с максимална мощност от 950 конски сили. Това осигурява висока тяговъоръженост, динамичност и маневреност в полет при максимално излетно тегло на самолета от 2350 кг.

На въоръжение в българските ВВС е от 2004 година.

Предназначен е както за първоначално летателно обучение, така и за усъвършенстване и поддържане на летателно-тактическата и бойната подготовка на летците-пилоти. Оборудван е с най-съвременни навигационни и комуникационни системи. Сертифициран за изпълнение на визуални и инструментални полети, денем и нощем във всякакви метеорологични условия.

Реактивен изтребител МиГ-29А

МиГ-29

Снимка: BulFoto


Лек, фронтови, свръхзвуков изтребител за завоюване на превъзходство във въздуха, способен да унищожава земни и морски цели във всякакви метеорологични условия, денем и нощем. Самолетът е с два двигателя с тяга на форсаж по 8300 кг, максимална скорост - 2450 км/ч и практически таван - 18000 м. Носи управляемо ракетно въоръжение (6 броя ракети) за борба с въздушни цели и неуправляемо бомбово и ракетно въоръжение за стрелба по земни цели. МиГ-29 е самолет от четвърто поколение.