Софтуерното подразделение на Volkswagen - Cariad сключи партньорско споразумение с швейцарската компания ST Microelectronics - STM за разработването на микрочипове за новите модели автомобили на компанията, предават ДПА и БТА.

От Cariad обясняват, че целта е да се произвеждат процесори и други системи, които дават възможност на контролните блокове и сложните контролни функции да се свържат по-тясно.

Volkswagen обяви преди време, че ще разработва собствени чипове, но като начало ще развива хардуер съвместно с други компании. Автопроизводителят вече има сключени споразумения с германската Bosch и американската Qualcomm.

Сътрудничеството с ST Microelectronics е крачка встрани от обичайната практика. Така Volkswagen ще купува чипове директно от производителите на електронно оборудване, а не от традиционните снабдители на автомобилния сектор.

Сериозни проблеми по веригите на доставки, особено по тези на чипове, причини сериозни проблеми на Volkswagen през последните години и наложи спирането на производството за дълги периоди, припомня ДПА.