Volvo и подразделението на Daimler за тежкотоварни автомобили се споразумяха да създадат съвместна компания за разработка и производство на системи с горивни клетки за камиони, съобщиха днес автомобилопроизводителите, цитирани от Асошиейтед прес.

Двете фирми уточниха, че ще бъдат равностойни партньори в новата компания. Daimler ще участва в съвместното начинание с цялата си сегашна дейност по горивните клетки, а Volvo ще купи дял от 50 процента в компанията за около 600 милиона евро (652 милиона долара).

Съвместната компания ще бъде автономна, като Daimler и Volvo ще продължат да се конкурират в други области, отбелязват автомобилостроителите. Те се надяват, че обединявайки силите си в областта на горивните клетки ще намалят разходите си за разработки и ще ускорят въвеждането на горивните клетки в товарния транспорт.

Двете компании се стремят да започнат да предлагат тежкотоварни автомобили с горивни клетки през втората половина на десетилетието.

Горивните клетки използват водород за производството на енергия. Компаниите уточниха, че предварителното им споразумение не е обвързващо, а окончателният договор се очаква през третото тримесечие.