Времето минава с наносекунди по-бързо на върха на небостъргачите, отколкото на земята, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени от университета на Токио направиха измервания на върха на кулата Скайтри, която е висока 634 м. Така установиха, че времето там минава с повече от четири наносекунди по-бързо, отколкото на кота нула.

От предишни изследвания е известно, че времето минава по-бързо в горната атмосфера, където са джипиес спътниците. За първи път този ефект беше проверен и на височината на небостъргачите.

Разликата се обяснява с Теорията на относителността на Айнщайн, според която времето е свързано със силата на гравитацията в момента на измерването. Явлението се отразява върху относителното движение на електроните около ядрото на атома, който излъчва електромагнитна радиация с промяната на енергийните нива. Това се използва от специалистите за измерване на времето. Тези емисии варират при различна гравитация и могат да бъдат измервани от часовници с атомна решетка.

Те обикновено изпълват цели лаборатории, но Хидетоши Катори и екипът му са проектирали устройство с големината на хладилник, с което са направили изследванията.

На върха на сградата учените се сблъскали с неочаквани трудности, като вибрации от влаковете в подножието, които пречели на измерванията им. Освен това им било трудно да поддържат температурата на часовника заради отоплителната система на кулата. След няколко модификации на оборудването направили измерванията.

Според Катори, който е професор по квантова електроника, откритието е интересно преди всичко за прогнозиране на бъдещи природни бедствия. Подобни часовници могат да се използват за установяване на земетресения, дължащи се на вулканична дейност, като правят измервания на електромагнитната радиация.