Русия представи новия си изтребител от пето поколение, който за сега е известен само със своя псевдоним - The Checkmate или "Шах и мат". Вече са ясни и някои от техническите характеристики на машината, която ще направи първия си полет само след 2 години и ще влезе в серийно производство през 2026-2027 г.

Вижте най-добрите снимки на новия руски стелт >> >> >>

Самолетът е дело на корпорацията "Сухой". Номер на кабината му загатва, че производственото име може би ще е Су-75, но това все още не е потвърдено.

Самолетът има стелт характеристики, свързани с неговия дизайн и форма. Двигателят е един, а въздухозаборникът - разположен под кабината.

Оръжията са скрити в специален отсек под основния фюзелаж. Сред тях са хиперзвуковата ракета въздух-въздух Р-37М, която има обсег от над 300 километра.

В друг отсек, отново скрит във фюзелажа ще са поместени ракети с по-малък обсег.

Цялостното въоръжение, което може да носи самолета е с тегло от 6 800 килограма. Самолетът ще може да извършва атаки по 6 цели едновременно, което се дължи на модерния му радар с активна фазирана решетка (AESA). По радара си новият руски стелт ще прилича доста на Су-57.

Бойният радиус на самолета е 1 500 километра, като той ще може да излита от много къси писти и самолетоносачи. Максималната му скорост ще е около 2 200 км/ч.

Максималното натоварване, което може да понесе самолета е 8g, което е по-малко от това на Су-35. От друга страна това е повече от американския изтребител F/A-18E/F Super Hornet.

Данните за новия руски стелт предполагат, че освен ракети въздух-въздух ще може да носи антикорабни ракети или въздух-земя. Основната му мисия ще е да осъществява удари зад хоризонта, а не да води близък бой.

Русия най-вероятно ще се въоръжи със самолета, като според икономистите на Кремъл има пазар за поне 300 броя в чужбина.

Малките размери и наличието на един двигател определят ниската цена от 30 милиона долара. Възможно е серийната версия да е малко по-скъпа, но дори и така тя би била два пъти или дори три пъти по-евтина от F-35.

Основни клиенти на самолета биха били страните в Близкия Изток, Виетнам, Алжир, Аржентина, Азербайджан, Армения, Бангладеш, Беларус, Виетнам, Венесуела. Сърбия и Индия също могат да са потенциални купувачи, както и всички страни, имащи по-трудни отношения със Запада.