Кралските военновъздушни сили на Нидерландия се сдобиха с впечатляваща фото сесия на своя "работен кон" F-16. Холандските ВВС разполагат с малко над 60 броя от изтребителя, с чиято по-модерна версия ще се сдобие България.

Кадрите са заснети от Кийт Меъм за Centre Of Aviation Photography и военният журнал The War Zone. Те са направени по време на учение на холандците в Аризона, САЩ. Там F-16 се е доказал като способен мултифункционален изтребител, можещ да поразява цели по въздух и земя.

Вижте как изглежда самолетът >> >> >>

F-16 може да носи различен набор от ракети въздух-въздух, въздух-земя и бомби. Те могат да се разположат на общо 11 оръжейни пилона, като цялостното тегло на боеприпасите може да достигне до 7 тона.

Максималната скорост е 2120 км/ч, а бойният радиус зависи от въоръжението. Като в най-честия вариант без външни резервоари бойният радиус е около 500 километра.

F-16 е един от най-разпространените самолети в света. В Европа с него разполагат Гърция, Турция, Румъния, Полша, Норвегия, Португалия и Холандия. С най-новата версия Вайпър, известна и като блок 70/72, разполагат Бахрейн и Тайван. Словакия също е поръчала 14 бройки от F-16V. България е поръчала 8 бройки от самолета.