WhatsApp намери начин да направи чата в групи още по-лесен. Функцията "Общности" не само позволява обединяването на няколко свързани групи в една виртуална среда, но и ефективното им управление.

Потребителите на общности могат не само да обединяват групи, но и да гарантират, че техните потребители получават общи бюлетини, а администраторът може лесно да контролира общностите и да решава кои групи си струва да бъдат добавени към даден сайт.

Например жителите на даден квартал могат да създадат различни общностни групи и да ги обединят в едно. Родителите на ученици могат да направят същото - да създадат група за важни съобщения, групи, посветени на отделни класове или например група, посветена на разпределението на непълнолетни.

Освен това на лице е и нова функционалност за самите групи, независимо дали са членове на общности или не. Сред част от новите неща са:

  • - Реакции. Чрез тази функция потребителите ще могат да отговорят на съобщение с емотикони, без да препълват чата с излишна информация;
  • - Изтриване на съобщения от администратора. Последните ще могат да изтриват грешни или неподходящи от тяхна гледна точка съобщения;
  • - Споделяне на файлове. Благодарение на тази опция, скоро ще бъде възможна обмяната на файлове с размер до 2 GB;
  • - Броят на участниците в групово повикване ще се увеличи на 32.

Подобно на чатовете, общностите ще бъдат защитени с криптиране от край до край. Те няма да могат да се търсят и ще са достъпни само за тези, които са поканени да се присъединят към тях.

Според организаторите, общностите не са подходящи за групи от стотици хиляди хора и са по-скоро ориентирани към потребители, които имат намерение да решават ежедневни задачи. Точните подробности за това кога ще бъде предоставена възможността за създаване на общности ще бъдат оповестени по-късно.