Според редица онлайн източници в популярния месинджър WhatsApp скоро ще има възможност за обръщане на гласови съобщения в текст. До момента споменаването на такава функция са открити в бета версията на WhatsApp 23.3.0.73 за устройства с iOS.

Намерението на разработчиците на WhatsApp да въведат поддръжка на глас към текст беше съобщено още през 2021 година. По-късно обаче стана ясно, че разработката на този инструмент е била спряна по неизвестни причини. Изглежда, че работата по внедряването на подобна функция вече е възобновена, тъй като тя отново е спомената в бета версията на приложението за iOS.

Ентусиастите са успели да открият прозорец в интерфейса на приложението, който обяснява кога функцията за пренос от глас към текст няма да може да работи. Приложението няма да може да се справи, ако не разпознава думи или ако липсва подходящият езиков пакет. Пренасянето на глас към текст се извършва локално на устройството на потребителя, благодарение на езиковите пакети, които ще могат да се изтеглят отделно. Трябва да се отбележи, че по време на обработката не се предават данни на сървъри на трети страни, така че поверителността на информацията на потребителя не е застрашена.

Възможността за транскрибиране на гласови съобщения в текст все още е в процес на разработка, така че е трудно да се каже кога тя ще стане публично достъпна. Това вероятно ще стане, след като разработчиците се уверят, че инструментът работи добре. WhatsApp все още не е направил официално съобщение за функцията.