Дискусия в популярния форум Reddit изтъква предимства в графичния интерфейс на Windows 95 спрямо актуалната версия на операционната система. Според потребители, Windows 10 е загубила интуитивност в еволюцията на графичния си интерфейс.

Като доказателство е публикувана екранна снимка от Windows 95 с онези елементи, които вече не са налични в Windows 10, но можеха да бъдат много полезни поне за новите потребители на системата.

Така например, подчертаната буква в менюто на Explorer (номер 1) се използваше за обозначаване на съответния клавиш на клавиатурата, който осигурява бърз достъп до командата. Това наистина беше удобно.

Или бутоните (2) с триизмерен външен вид - винаги беше ясно, че, първо, това е бутон, и второ, че е натиснат или не. Заглавията на колоните (3) също приличаха на бутони, защото всъщност това бяха бутони. Те и сега са бутони, но как човек да разбере, ако не е работил с Windows преди?

В Windows 95 има ясно определени полета за "скролване" (5), които позволяват на потребителя да прецени точно обема на съдържанието в папките. А обозначението в долния десен ъгъл на прозореца (7) ясно показва възможността за промяна на неговия размер. В Windows 10 това не е така.

Многоточието след Browse (6) пък показва, че този бутон ще отвори диалогов прозорец, вместо да извърши операцията веднага.

Според много от коментиращите в Reddit, ако в Windows 10 изведнъж се наложи да промените нещо (да речем, в настройките), тогава може да се окажете в ситуацията на мишка в лабиринт.