През 2019 година все повече предмети от ежедневието ни започнаха да носят и думата "умни" пред името си. Благодарение на развитието на IoT (Internet of Things) технологиите, вече имаме смарт решения в почти всеки сегмент от живота си и това отдавна не са само смартфоните.

Xiaomi, една от компаниите, които обичат да представят под своето лого интереси IoT продукти, показа още един изключително интересен продукт в областта - смарт аквариум. Китайският производител, който наскоро се прочу с невероятната разработка на смартфон с пет камери и сгъваем екран, продължава да обновява и Internet of Things портфолиото си.

Аквариумът се свързва чрез bluеtooth технология с приложение с телефона на своя притежател и сам съобщава кога е време за смяна на водата, кога в нея няма достатъчно кислород и т.н.

Умните функции обаче не свършват тук. Аквариумът сам храни своите обитатели с предварително заложена храна от притежателя си. Интелигентно се изчислява и подаването на кислород, което е на база на това колко обитатели има в малкия воден свят. Система от специални филтри се грижи за чистотата на водата, а устройството на умния аквариум контролира дори температурата.

На разположение на потребителите е също LED осветление, което придава различен облик на водата, а аквариумът е направен така, че ако нещо се счупи да се сменя само определен модул, а не всичко. Има дори и възможност да посадите растения над аквариума, които също се поддържат от него заради влажната среда.

Умният аквариум ще е на пазара до дни в две модификации - 15-литрова и два пъти по-голяма 30-литрова, като цените ще са 70 и 100 долара.