Китайският производител на смартфони Xiaomi реши да преустанови пускането на устройства по програмата Android One, които работят под управление на чиста операционна система Android без фирмени обвивски като MIUI и др, предава technews.bg.

Представители на компанията официално потвърдиха, че Xiaomi вече няма да произвежда такива смартфони. Това означава, че Mi A4 и други потенциални устройства от тази линия са анулирани и няма да се появят на пазара.

Xiaomi не посочва причините, поради които е взела това решение, но може да се предположи, че въпросът опира до слабите продажби, както и до някои проблеми с актуализациите, коментира GSM Arena.

Смартфоните по програмата Android One обикновено получават актуализации със закъснение и често Xiaomi бе принуждавана да изтегли новия фърмуер веднага след началото на разпространението, тъй като потребителите масово съобщаваха за сериозни проблеми.

Друг от основните производители, Motorola, също се отказа от инициативата Android One. В момента HMD Global остава единственият голям производител, който все още пуска своите смартфони (Nokia) с чист Android.