След като превзе пазарите в Китай, Индия и други азиатски държави, производителят на смартфони Xiaomi започна да навлиза сериозно в Европа, а тази година ще предприеме експанзия и в Африка.

Технологичният гигант формира регионален отдел за Африка (African Regional Department) начело с вицепрезидента Уан Лингминг, съобщи през седмицата шефът на компанията Леи Джун, цитиран от китайски източници, предава technews.bg.

С население от 1,2 милиарда души, Африка има огромен потенциал за Xiaоmi, тъй като разпространението на смартфоните на континента е доста по-слабо, в сравнение с останалите региони.

По данни на IDC, през 2017 г. в Африка са продадени 130 милиона смартфона, а пазарът се контролира от три регионални компании - Itel, Tecno и Infinix. Интересът към устройства от брандове категория А е слаб.

Но Xiaomi вече има успешна практика на подобен пазар. Китайският производител успя да измести А брандовете в Индия, което предполага, че може да постигне същия успех и при експанзията си в Африка.