Започна активната опитно-конструкторска фаза в разработването на дълбоководния безпилотен апарат със стратегическо предназначение "Посейдон", задвижван от ядрен реактор, който ще му осигури практически неограничен обхват. Предполага се, че това устройство ще може да носи бойна глава, чиято експлозия може да бъде по-силна дори и от тази на "Цар Бомба", предава Russia Today.

"В морска акватория, защитена от разузнавателните средства на потенциален неприятел, е в ход подводно отработване на ядрената енергийна установка "Посейдон", съобщава информационна агенция" ТАСС", предаде "Взгляд".

Според източник от военно-промишления комплекс, реакторът е монтиран в корпуса на подводния апарат. Досегашните тестове се извършват в рамките на опитно-конструкторската фаза на проекта и не са влезли в последния си етап, когато оръжията се проверяват изцяло.

Източникът отбеляза, че безпилотният апарат "Посейдон" ще влезе на въоръжение в една от атомните подводници, която е част от руския флот. Пълният проект за развитие на това стратегическо оръжие с невероятна сила е в рамките на държавната програма за развитие на въоръженията за следващото десетилетие, по-специално за периода 2018-2027 година.

Целият проект трябва да бъде завършен не по-късно от 2027 г., когато "Посейдон" трябва да влезе на въоръжение в руската армия. Вече се знае, че максималната скорост на торпедото ще е 200 км/.

Припомняме, че през юли министерството на отбраната за първи път предостави официална информация за подводната система "Посейдон", основното предимство на която е, че е абсолютно неуязвима за всички съществуващи противодействащи средства на условен враг. По-точно, понастоящем няма оръжие, което да унищожи "Посейдон".

За първи път за "Посейдон" се чу на 1 март 2018 г., когато в историческата си реч пред Федералното събрание руският президент Владимир Путин обяви, че Русия работи по подводни оръжия, задвижвани от ядрен реактор. След това, с помощта на гласовете на руския народ, този безпилотен дълбоководен апарат получи името си.

Предполага се, че подводният дрон ще може да пренася на дълги разстояния термоядрената бойна глава с мощност от два мегатона. Основната му цел ще бъде военноморската база на условния враг. Медиите смятат, че, благодарение на размерите и капацитета си, "Посейдон" ще може да носи ядрена бойна глава, чиято експлозия може да бъде по-силна и от тази на "Цар Бомба", равняваща се на 58,6 мегатона тротил.