Компанията Яндекс е получила разрешение от правителството да стартира търговска услуга за безпилотни таксита. В рамките на експеримента автономни автомобили на компанията ще се появят в кварталите Ясенево, Сколково, както и в Иннополис и центъра Сириус. Всеки ще може да използва услугата чрез приложението Yandex.Go.

Плановете на компанията да започне тестове на безпилотни таксита в московския квартал Ясенево станаха известни през септември миналата година. Но за да се стартира проектът, бе необходимо да се получи разрешение от правителството. Ръководителят на Yandex Тигран Худавердян заяви, че забавянето на решението се дължи на желанието да се гарантира безопасността.

Пресслужбата на Министерството на икономическото развитие на Русия потвърди предстоящото пускане на първите безпилотни таксита на Яндекс в Москва. Правителството е подписало постановление "За създаване на експериментален правен режим (ЕПП) в областта на цифровите иновации и за одобряване на програма за експериментален правен режим в областта на цифровите иновации за експлоатация на автоматизирани превозни средства" и компанията ще може да започне да експлоатира безпилотните превозни средства 20 дни след публикуването му.

Такситата ще се използват в два режима: със и без водач на предната седалка (при необходимост операторът ще осигури дистанционна помощ). С тестови шофьор таксито ще бъде използвано в Москва и на територията на федерална провинция Сириус, а без такъв - в иновационния център Сколково. И двата варианта ще бъдат използвани в Иннополис (Република Татарстан).

В Москва безпилотно такси ще се появи за първи път в квартал Ясенево - между метростанциите Ясенево, Новоясеневская и Битцевский парк. Той ще може да бъде извикан в приложението Yandex.Go, а цената на пътуването няма да се различава от тарифите за обикновено такси.

Заместник министър-председателят Дмитрий Чернишенко заяви, че ако тестовете са успешни, "до 2025 г. автомобилите могат да станат органична част от градската инфраструктура".