Официалният списък на 500-те най-мощни суперкомпютъра в света беше актуализиран последно през ноември миналата година, като водеща в него е американската система Summit с производителност над 200 петафлопа. Но преди САЩ да прескочат границите от 1 екзкафлоп през следващата година, Япония очаква да оглави Топ 500 със суперкомпютъра Fujitsu Fugaku, предава technews.bg.

Националната лаборатория Oak Ridge ще получи следващата година системата Frontier, създадена в сътрудничество с AMD, която ще повиши нивото на производителност до 1500 петафлопа. Това ще направи американския суперкомпютър известно време недостижим за конкурентите, особено като се вземат предвид санкциите срещу Китай, който през последните години беше основният конкурент на САЩ в тази област.

Според Nikkei Asian Review, японските власти са готови да подкрепят инициативата на Fujitsu за създаване на суперкомпютъра Fugaku, чието ниво на производителност ще достигне приблизително 530 петафлопа. Сега най-мощният японски суперкомпютър ABCI заема осма позиция в световната класация, а за последно Япония беше на върха преди осем години и половина.

Прототипът Fugaku заема 159-о място в класацията, но е лидер в Green500. Интересното е, че машината вече се използва от японски учени за търсене на методи за лечение на новия коронавирус. Следователно, дори ако лидерството на Fugaku в списъка на Топ 500 е краткосрочно, суперкомпютърът ще донесе определени ползи, а не единствено защита на честта на страната на международната арена.

Fugaku ще бъде изграден на базата на 150 хиляди процесора Fujitsu A64FX с ARM-съвместима архитектура. Той ще надмине своя предшественик, който сега заема осма позиция в световната класация, поне 16 пъти по скорост, а нивото на консумация на енергия ще бъде три пъти по-ниско.

Окончателното пускане в експлоатация на Fugaku трябва да се извърши не по-рано от 2021 г., а възможността за връщане на Япония на върха в класацията Топ 500 ще зависи значително от пъргавината на HPE/Cray и други компании, които разработват три пъти по-производителния Frontier за американците.