Считаната за технологичен лидер Япония странно се е вкопчила в някои бизнес традиции, които демонстрират уязвимостта на нейната икономика в условията на пандемия и социална изолация, сочи анализ на Блумбърг, цитиран от technews.bg.

Факт е, че документооборотът в Япония в много случаи предполага не само наличието на хартиен носител, но и специален печат, поставен лично от потребителя. Така отдалечената работа забави много транзакции, тъй като без отпечатване върху хартиен документ те не могат да бъдат обработени правилно.

Япония, третата по големина икономика в света, е едва на 23-о място от общо 63 участници в класацията на най-конкурентоспособните държави в цифровата среда, изготвяна от IMD World. Освен това в Япония процесите на обмен на информация между различни правителствени служби са слабо автоматизирани.

Местните икономисти изчисляват, че Япония може да е с 20 години по-изостанала от другите страни в управленските технологии. Като се има предвид, че кризи като настоящата, ще връхлитат световната икономика веднъж на десет години, японските власти очевидно трябва да ускорят цифровизацията на документооборота.

Правителството вече е взело решение за финансиране на цифровизацията на проблемната инфраструктура, но размерът на средствата, отпуснати за настоящата година, все още не е известен.