Преди трийсетина години пейджърите бяха навсякъде, преди да бъдат изместени от мобилните телефони, а след това и от смартфоните. Малките устройства, които осигуряваха възможност за бърза комуникация, постепенно останаха в миналото, но не и в Япония, където продължиха да се използват. До днес, защото услугата беше прекратена от последната компания, която я предлагаше в страната - Tokyo Telemessage, предава Mobile Bulgaria.

Според BBC в края пейджъри са ползвали по-малко 1500 потребители, като повечето от тях са били в системата на здравеопазването. Последният частен потребител е Кен Фужикура, който запазил пейджъра, защото неговата 80-годишна майка предпочитала този начин за връзка с него. През уикенда японска погребална агенция дори издигна малка тента, за да могат потребителите да оставят цветя и да почетат края на pokeberu или pocket bell.

Според новинарската агенция Kyodo към 1996 година Tokyo Telemessage е имала 1.2 милиона потребители в Токио и 10 милиона в национален мащаб. Пейджърите обаче продължава да се ползват в други части на света. В Обединеното кралство например National Health Service все още ползва 130 000 устройства заради надеждната връзка с болниците, но планира да ги пенсионира до 2021.

Макар Япония да е родината на много високотехнологични компании, в страната старите технологии умират най-трудно. Факс машините и касетофоните все още са често срещани, а миналата година един от министрите призна, че никога не е ползвал компютър. Куриозно е, че това е Йошитака Сакурада, който по това време е отговарял за киберсигурността на страната.