Японски учени ще започнат да правят опити да създадат човешки органи в животински организми, след като за пръв път получиха разрешение от правителството на Япония да извършват подобни изследвания в страната, предаде Франс прес.

Става въпрос в модифицирани животински ембриони да се имплантират човешки индуцирани плурипотентни стволови клетки. Те могат да се превърнат във всякакъв вид клетки в зависимост от зоната в организма, в която са имплантирани, и могат да послужат като база за създаване на органи. Учените предупредиха, че това е само първата крачка по дългия път, който може да доведе до създаване на предназначени за трансплантация човешки органи в животински организми.

Изследванията под ръководството на генетика Хиромицу Накаучи от Станфордския университет са първите от този вид, получили одобрението на правителството, след като Япония промени изискванията, свързани с имплантиране на човешки клетки.

По-рано Япония изискваше учените да унищожат в 14-дневен срок ембрионите, в които са вкарали човешки клетки, и забраняваше подобни ембриони да бъдат имплантирани у животни, където да се развият. Тези ограничения обаче бяха изоставени през месец март и това даде възможност на учените да поискат индивидуални разрешения за проектите си.