Японският производител на полупроводници "Ринесъс електроникс" (Renesas Electronics) и компанията за автокомпоненти "Мурата манифекчъринг" (Murata Manufacturing) спряха някои от операциите си в Япония, предадоха Киодо и Ройтерс. Това стана след като земетресение разтърси североизточната част на островната държава и е пореден удар по световните вериги за доставки за автомобилния сектор.

Компанията "Ринесъс електроникс", която вече имаше проблеми с производството, е от критично значение за световните автомобилни концерни. Тя произвежда почти една трета от микрочиповете, използвани в автомобилите по света.

"Мурата манифекчъринг" пък е водещ световен доставчик на керамични кондензатори, използвани в смартфони, компютри и автомобили.

Въпреки че нито една от тях не е добре познато име на Запад, както са "Сони" (Sony) и "Панасоник" (Panasonic), те са сред няколкото японски фирми, като са запазили силно влияние във високоспециализираните технологии, дори след като силата на Япония в потребителската електроника намаля.

"Ринесъс електроникс" заяви, че временно преустановява производството в два от заводите си за полупроводници и частично прекъсва работата на трети. Сред тях беше и заводът за усъвършенствани 300-милиметрови пластини в Нака, префектура Ибараки, който доставя полупроводници на автомобилни компании по целия свят.

"В момента правим оценка на въздействието на земетресението върху цялостната ни верига за доставки", се казва в изявление на компанията.

Миналата година пожар в завода в Нака удари производството в продължение на месеци и сериозно отекна в автоиндустрията, припомня Ройтерс.

"Форд" (Ford Motor) заяви, че около 80 поцента от загубеното производство на автомобило строителя, през второто тримесечие на миналата година, се дължи на пожар в завод на "Ринесъс електроникс".

"Мурата манифекчъринг" е преустановила дейността си в четири фабрики след земетресението, а в една от тях произвеждаща индуктори за чипове за смартфони и автомобили, е избухнал пожар. Огънят е бил потушен, се посочва в съобщение на компанията.

Трусът принуди някои компании, включително "Тойота" (Toyota Motor), да преустановят дейността си в региона Тохоку.

Подчертавайки напрежението в автомобилната индустрия, най-големият японски производител в бранша "Тойота" заяви, че производствената му цел в световен мащаб ще бъде с 10 процента по-ниска през май и с 5 процента по-ниска през юни, в сравнение с планирания по-рано обем на производството.

Ревизирани прогнози не включват въздействието на земетресението, посочи автомобилният производител.