Японското правителство планира да увеличи разходите си, за да разгърне местното производство на усъвършенствани полупроводници и батерии съгласно програмата за растеж на страната тази година, съобщи финансовото издание Nikkei.

Според проекта на план за растеж, който трябва да бъде финализиран през юни, правителството ще насърчи мащабни инвестиции за разработване на батерии за електрически превозни средства, предаде Ройтерс.

Планът ще наблегне на намесата на Токио в глобалния недостиг на чипове, който доведе до редица смущения в производството на японските производители и заплашва да навреди на местната икономика, силно зависима от износа, предава technews.bg.

В стратегията за растеж правителството се ангажира да разшири настоящия фонд от 200 милиарда йени (1,84 милиарда долара), за да подкрепи местната индустрия за производство на чипове.

Планът ще се съсредоточи върху усилията за насърчаване на капиталовите разходи, например чрез покана към американски производители да инвестират в Япония, така че двете страни да укрепят веригите за доставки на чипове, според Nikkei.

Проектът загатва намерението на Япония да държи 40% глобален дял при мощните полупроводникови чипове от следващо поколение, използвани в електрически превозни средства и други приложения, до края на десетилетието.