Японският производител на електроника NEC е поредният играч във все по-динамичния сегмент на летящите коли. Преди броени часове компанията тества в японския град Абико своя проект тип куадкоптер (т.е. задвижван с четири пропелера).

Футуристичното возило е успяло да достигне 3 метра височина и да се задържи около 1 минута във въздуха. За всеки случай тестовете са проведени в гигантска клетка, която би трябвало да удържи колата, ако нещо се обърка.

Вижте как изглежда японската летяща кола >> >> >>

Развитието на летящите коли се сочи за приоритет на японското правителство, което си е поставило за цел такъв тип превозни средства да се изпозлват за граждански цели до 2030 година.

Идеята е по този начин да се улесни транспортът между множеството острови - част от Японската държава. В добавка летящите коли би трябвало да облекчат и натоварения градски транспорт в мегаполиси като Токио и Осака, както и да бъдат в помощ в зони, засегнати от земетресения и други природни бедствия.

Към момента в сегмента на летящите коли се включват все повече компании по целия свят, включително авио гиганти като Boeing и Airbus, технологични стартъпи като Uber и Terrafugia, автомобилни корпорации като Toyota и дори легендарният американски производител на спортни коли DeLorean, познат от филми като "Завръщане в бъдещето".