Японският суперкомпютър "Фугаку" запазва статута си на най-бърз компютър в света, писа местният в. "Никей", цитиран от ТАСС.

Това е потвърдено от експерти от международния проект "Топ-500", който определя най-мощните суперкомпютри на планетата.

"Фугаку" беше признат за най-бързият компютър в света през юни м.г., а през ноември статутът му беше потвърден. Тогава САЩ и Китай обявиха, че планират да пуснат още по-бърз суперкомпютър.

"Фугаку" заработи с пълната си мощност през март т.г. в изчислителния център на японския държавен Институт за природни науки "Рикен" в град Кобе. Суперкомпютърът е създаден от корпорацията "Фуджицу" съвместно със специалисти от "Рикен".

Машината може да извършва повече от 415 квадрилиона изчисления в секунда. Това превишава 2,8 пъти скоростта на американския суперкомпютър "Съмит", който заемаше първо място в световната класация, а сега е на втора позиция. На трето място също фигурира американски суперкомпютър, а на четвърта и пета позиция са поставени китайски машини.

В момента "Фугаку" участва в над сто различни изследователски проекта, като сред тях има такива, които са свързани с пандемията, изкуствения интелект и прогнозирането на времето.