След неуспеха на плана на ръководството на Toshiba за разделяне на корпорацията на две части, беше създадена специална комисия в борда на директорите, която да потърси допълнителни стратегически алтернативи за компанията. Приватизацията е най-очевидната и обсъждана, но не и най-лесната за изпълнение инициатива. Японските власти може да попречат на прехвърлянето на ядрената технология на Toshiba на чуждестранни акционери.

До месец юни избран комитет от специалисти ще трябва да предложи на акционерите не само списък със стратегически алтернативи, но и дългосрочен план за развитие през следващите години. Както съобщава Bloomberg, според LightStream Research приватизацията е по-вероятна, но не е гарантирана, тъй като за осъществяването на подобна инициатива ще е необходимо одобрение от японското правителство.

Toshiba, която е мултидисциплинарна корпорация, не само изпълнява държавни поръчки в редица инфраструктурни области, но и има компетенции в областта на ядрената енергетика. Малко вероятно е властите на страната да поверят такива активи на чуждестранни инвеститори, както смятат скептиците. Според тях вероятността Toshiba да бъде приватизирана сега е не повече от 30 процента.

Според Toshiba, специалната комисия все още не е взела решение за конкретен набор от стратегически алтернативи, но ръководството на компанията ще работи за възстановяване на доверието на акционерите. Според анализаторите на Shinkin Asset Management успехът на приватизацията ще зависи до голяма степен от състава на участниците в нея. За чуждестранните инвеститори ще бъде по-лесно да придобият активите на Toshiba, като сключат съюз с японски фондове и банки. Участието на последния би успокоило бдителността на японските служители.

Effissimo Capital Management, която притежава 9,9% от акциите на Toshiba, вече подписа споразумение с американската Bain Capital да продаде всички акции на Toshiba, ако купи повече от две трети от компанията. Самото споразумение обаче не е гаранция за такъв сценарий. United First Partners смята, че бордът на директорите на Toshiba няма много възможности за маневриране и че приватизацията, макар и трудна, е една от малкото реалистични алтернативи.