Мечтали ли ли сте някога за джинджифилова къщичка като тази, на която попадат Хензел и Гретел? В близко бъдеще ядливите къщи вече няма да се срещат само в приказките благодарение на японски учени, предаде Асошиейтед прес.

Двама изследователи от Токийския университет - Кота Мачида и Юя Сакаи, са разработили технология за превръщане на хранителни отпадъци в потенциално годен за консумация "цимент", подходящ за използване в строителството.

Това е първият в света процес за производство на цимент изцяло от хранителни отпадъци, които са сериозен проблем както в Япония, така и по света. Изследователите казват, че якостта на опъване или огъване на техния продукт е почти четири пъти по-голяма от тази на обикновения бетон.

Мачида и Сакаи допълват, че се надяват да помогнат за намаляване на глобалното затопляне, облекчавайки проблемите, свързани със заровените в сметищата хранителните отпадъци, които отделят метан в процеса на гниене.

Сакаи разработва технологията, докато изследва устойчиви материали, които могат да заменят бетона на циментова основа. Производството на цимент съставлява 8 процента от световните емисии на въглероден диоксид, според Чатъм Хаус.

Първоначално специалистът разработва метод за производство на бетон чрез подлагане на пулверизирани дървесни частици на топлинно компресиране. Тристепенният процес на сушене, пулверизиране и компресиране се извършва с помощта на обикновени миксери и компресори, които според изследователите могат да бъдат закупени от Амазон.

Впоследствие Юя Сакаи и неговият студент Кота Мачида решават да изпробват същото с хранителни отпадъци.

При предишни опити за производство на цимент от хранителни отпадъци се е налагало смесването им с пластмаси, за да може материалите да се слепят.

След месеци на неуспехи те разбират, че могат да накарат цимента да се свърже, като регулират използваните температура и налягане.

"Най-голямото предизвикателство беше, че всеки тип хранителен отпадък изисква различни нива на налягане", казва Сакаи.

Други експерименти за използването на хранителни отпадъци в строителството се фокусират главно върху употребата на утайка от кафе или пепел от биологични отпадъци като пълнители в обикновен бетон.

Сакаи и Мачида твърдят, че успешно са направили цимент, използвайки чаени листа, кори от портокали, обелки от лук, утайка от кафе, китайско зеле и дори остатъци от кутия за обяд.

Те са коригирали вкусовете с различни подправки и са установили, че цветовете, ароматът и вкуса на цимента могат да бъдат доста привлекателни. За да може да консумира материала, човек трябва да го натроши на парчета и да го свари, обяснява Сакаи.

За да стане водоустойчив и да се предпази от изяждане от гризачи и други вредители, циментът може да бъде покрит с японски лак.

Циментът от хранителни отпадъци може да се използва многократно и е биоразградим, така че може да бъде заровен, когато вече не е необходим.

"Крайната ни цел е този цимент да замени пластмасовите и циментовите продукти, които имат по-лошо въздействие върху околната среда", казва Мачида.