Южна Корея съобщи днес, че успешно е извършила пробно изстрелване на първата си космическа ракета с твърдо гориво и каза, че това е първа стъпка към извеждане в орбита на спътници за по-добро наблюдение на заплахи от Северна Корея, предаде Ройтерс.

Това стана възможно, след като миналата година САЩ се съгласиха да сложат край на наложените от тях преди десетилетия ограничения върху разработването на балистични и други ракети в Република Корея. През октомври Сеул направи тест на ракетата "Нури", първата изцяло южнокорейска разработка, която излетя, но не успя да изведе в орбита макет на сателит.

Южнокорейското министерство на отбраната днес разпространи изявление, в което отхвърли твърденията на комунистическия Север, че миналата седмица успешно е тествал своя нова междуконтинентална балистична ракета, предаде Асошиейтед прес. Според ведомството Пхенян всъщност е изстрелял ракета с много по-малка мощност и е изфабрикувал данни след предишен неуспешен тест.

Северна Корея бе заявила, че миналия четвъртък е изстреляла междуконтинентална балистична ракета "Хвасон-17", което окачестви като най-големия оръжеен тест от години. Военното ведомство в Сеул обаче каза, че изстреляната ракета не е била "Хвасон-17", а "Хвасон-15", изпробвана успешно през 2017 г.