Южна Корея обяви, че успешно е изстреляла балистична ракета от подводница, предава Франс прес.

Ракетата бе изстреляна от подводница, която наскоро е била въведена на въоръжение и успешно е поразила мишената си. Изстрелването беше наблюдавано от южнокорейския президент Мун Дже-ин.

Подводницата от клас Dosan Ahn Chang-ho е съвместна разработка на специалните подразделения на Hyundai и Daewoo. Водоизместимостта е от 3 000 тона. Подводницата може да изстрелва ракета, докато е потопена под вода.

Вижте как изглежда подводницата от клас Dosan Ahn Chang-ho >> >> >>

Подводницата е въоръжена с ракетите Hyunmoo 4-4, които са вариант на Hyunmoo-2B. Те са двустепенни и твърдогоривни, а обсегът им е от 500 километра. Бойната глава на 12-метровата ракета тежи 1 тон.

Сеул обаче планира да развия своя ракетна програма, като за подобряване на бойните възможности на страната са предвидени 271 милиарда долара, които ще се похарчат в период от пет години.

Северна Корея също има възможност за изстрелване на подводни балистични ракети, като разполага с една подводница с водоизместимост от 1 500 тона. Предполага се, че Пхенян строи още две подобни подводници, но с по-големи размери и способности.

Южна Корея е осмата страна, присъединила се в клуба на страните, които могат да изстрелват балистични ракети от подводници. Такива възможности имат Русия, САЩ, Китай, Франция, Индия, Великобритания и Северна Корея. Израел може да изстрелва крилати, но не и балистични ракети от подводница.

Притежаването на балистични ракети, които могат да се изстрелват от морето към сушата, е изключително важно от гледна точка на справянето със заплахите, които идват от няколко посоки. То ще изиграе ключова роля за автономната ни национална отбрана и за установяването на мир на Корейския полуостров за в бъдеще, изтъкна южнокорейското президентство.