Южна Корея представи завършена тестова версия на разработена в страната космическа ракета, съобщи ДПА.

Ракетата, наречена "Нури", беше превозена за тестване до площадка за изстрелване на космическия център Наро в южната част на страната.

Вижте как изглеждат южнокорейските и севернокорейските ракети >> >> >>

През октомври с тристепенната ракета "Нури" ще бъде изстрелян спътник в космоса.

Ракетата е разработена от Корейския институт за космически изследвания. Тя може да изведе 1,5-тонен спътник до ниска земна орбита на 600 до 800 км над земната повърхност.

Южна Корея разработва собствени ракети, за да може да участва на пазара за изстрелване на спътници.

Разработването на ракетата е струвало 2 трилиона вона (около 1,8 милиарда долара).

В началото на 2013 г. Южна Корея изстреля за първи път на орбита изследователски спътник от собствена територия с ракета, построена с помощ от Русия.

Догодина Южна Корея има амбицията да изстреля лунна сонда. Страната се включи и в програмата "Артемида" на НАСА за изследване на Луната.

Междувременно Северна Корея също разполага със собствена ракета, способна да извежда сателити в орбита. Това е "Юнха" и тя може да извежда товар от 200 кг на ниска околоземна орбита. Ракетата прави първия си успешен полет през 2012 година и има втори успешен полет през 2016 година. Тя е извеждала разузнавателни сателити за наблюдение.

Северна Корея има планове за ракети, които да могат да достигнат геостационарна орбита, след което да изпрати и сонда на Луната.