Правителството на Южна Корея планира да ограничи експорта на оборудване за OLED (дисплеи с органични светодиоди) в Китай, за да защити своите напреднали технологии, съобщи деловото издание Business Korea.

По-рано ръководството и служители на южнокорейската компания Toptec бяха обвинени от властите в продажба на получени от Samsung Electronics данни за технологията OLED на китайския производител BOE Technology, предава technews.bg.

След този случай правителството на Южна Корея реши да предприеме допълнителни мерки за защита на технологичните достижения на страната. В частност, властите ще ограничат експорта на оборудване за производство на OLED панели.

Мярката касае ключови технологии с национално значение, което означава, че компаниите ще трябва да имат задължително правителствено одобрение за OLED експорт във всеки конкретен случай.

Според корейски източници, технологичният бранш разглежда изискването за правителствено разрешение за всеки случай на експорт на OLED оборудване като фактическа забрана на износа.

Към момента в категорията от устройства и технологии, подлежащи на експортен контрол, попадат самите OLED панели и технологичните процеси за тяхното производство, но не и използваното оборудване, което дава възможност за изтичане на технологии.

В допълнение към OLED оборудването, правителството на Южна Корея планира да разшири ограничителните мерки и върху други ключови национални технологии, в частност от химическата индустрия.