Добра новина - пчелите няма да измрат! Лошата новина е, че южноафрикански вид може да атакува и измести всички обикновени пчели, клонирайки се от майка на дъщеря с почти идентична ДНК, без никаква разнородност.

Съвършени клонинги

Изглежда, че пчелите няма да изчезнат от лицето на земята толкова бързо. Южноафриканският вид пчели от Кейптаун е новият "кошмар" за обикновените пчели. Той е практически безсмъртен, тъй като може да се клонира до милион пъти, за да оцелее. Учените са изумени от факта, че копието на пчелата-майка е буквално еднакво по генетика с нейните милиони деца дори след три десетилетия, пише "Futurism".

"Удивително е, но е и невероятно нефункционално", каза Бенджамин Алдройд, автор на изследването и водещ професор по генетика в Сидни, позовавайки се на факта, че няма генетично разнообразие във видовете.

Клонингите ще унищожат обикновените пчели

Има много насекоми, които се размножават без партньор. Това не е нещо ново и за пчелите. Когато кралицата реши да се възпроизведе, тя "рекомбинира" своята ДНК и детето й, въпреки че е от един родител, има донякъде нова "смесена" ДНК. Но при южноафриканските пчели от Кейптаун няма "рекомбинация". Дъщерята е буквално копие на майката!

Освен че е рядък пример за клониране в дивата природа, това дава на южноафриканските пчели голяма сила - те могат да атакуват и да превземат кошерите на обикновените пчели, като ефективно ги заместят като вид. В известен смисъл те им правят услуга, защото пчелините на обикновените пчели със сигурност загиват в момента, в който царицата вече не може да се размножава. За да спасят ситуацията, "работниците" започват да се размножават и те снасят яйца, но тогава вече няма кой да работи и да поддържа пчелина.