Нарастващата мощ на Китай плаши по-силните му съседи, които се страхуват, че ще загубят своите геополитически позиции. Това води до преконфигуриране на политическите съюзи в Азия, а това дава и своите конкретни резултати.

Един от тях е, че за пръв път във въздуха ще се срещнат руския изтребител Су-30МКИ и американският F-35 Lightning II. Това ще стане по време на съвместно учение на военновъздушните сили на Индия и Япония, пише Лента.ру.

Вижте как изглеждат Су-30 и F-35 >> >> >>

Индия разполага с руския изтребител, като Китай има същите самолети в състава на своите ВВС. Токио пък е поръчал 147 броя от F-35 Lightning II и вече има една дузина от стелт изтребителя.

Учението ще позволи на Япония да открие най-добрите методи и слабите страни на самолета, който имат китайците. Индия пък ще тренира бой срещу модерен стелт самолет - Китай имат изтребители и в този клас.

Досега Су-30 и F-35 никога не са се срещали в бой, пък бил той и тренировъчен. Двата самолета обаче често летят един до друг по границите на Прибалтийски републики с Русия.

Какво знаем за Су-30МКИ и F-35?

Су-30 е тежък изтребител от поколение 4++, който прави първия си полет през 2000 г. Самолетът е дълбока модификация на Су-27.

Су-30МКИ се отличава със свръхвисока маневреност и за разлика от Су-27 разполага с предкрилки. Той е многоцелеви самолет и може да нанася удари като по наземни, така и по въздушни цели, използвайки високоточни ракети.

Изтребителят се задвижва от два реактивни двигателя, като максималната му скорост е 2125 км/ч, а бойният му радиус е 1500 км.

Цената на Су-30 е около 65 милиона долара.

F-35 ще се превърне в гръбнака на американските ВВС, като самолетът ще остане на служба поне до 2070 година.

С едно зареждане F-35 може да измине 2220 км, а максималната скорост е 1930 км/ч.

Въоръжението на самолета включва почти всичко - ракети въздух-земя, противокорабни ракети, ракети въздух-въздух, умни и лазерно насочвани бомби, касетъчни боеприпаси и др. Самолетът може да е въоръжен и с атомни бомби B61 mod 12, които имат точност от 30 метра, могат да се "забиват" навътре в земята и имат мощност от 50Кt.

Цената на една бройка от стелт самолета е между 85 и 116 милиона долара, като F-35 ще се продава и на други държави.

Ако двата самолета трябва да се сравнят, то Су-30МКИ е много по-маневрен и бърз, но F-35 има ниска радарна забележимост.