Третият "София VR фест" е на 12 и 13 март в бившата цигарена фабрика. Мултифункционалното пространство Resonator ще осигури тройно по-голям капацитет за феновете на метавселената, които ще могат да се потопят в преживяването чрез три отделни секции за симулация, подготвени от тримата организатори, специализирани в различни сфери на изкуството - Любомира Костова, Момчил Алексиев и Калоян Николов, съобщават организаторите.

Освен симулации, са предвидени и множество безплатни лекции и срещи под наслова "Алтернативни реалности".

Общо 270 посетители ще могат да се потопят в селекцията на феста чрез 45-минутно виртуално изживяване. В заключителната вечер е предвиден и открит разговор за влиянието на понятието "Метавселена".

Организаторите отбелязват, че събитието е подходящо за зрители над 16 години, но за родителите с деца са предвидени демонстрации с водородни автомобили и игри с роботи.

Този път фестивалът ще е разделен на три секции, от които зрителят ще може да избере интерактивно своят сюжет на запознаване със съдържанието. Той ще може да премине през зоната за "Филми", където да се запознае с триизмерни 360 филми от български и международни автори. Това е най-ниската степен на потапяне във виртуалната реалност и е много подходяща за хора, които за първи път се запознават с тази технология. Зрителите ще имат възможност да се запознаят анимационни, документални и игрални филми.

Втората зона е т. нар. "Потапящи преживявания", които са свързани с физическо разхождане и опознаване на пространството. Тук отново артистите са използвали средствата на игралния, анимационния или дори документалния разказ, но зрителя има малко повече контрол върху това физически от къде би искал да види произведението. Например, би могъл да се приближи до прозореца на сградата и да погледне надолу или да е по-далеч от страшен персонаж в историята.

Третата зона е "Виско интерактивни преживявания", където има достъп до симулатори, игри и преживявания, в които зрителят е активен участник и може да променя хода на събитията.

В зависимост от опита си - всеки зрител ще може сам да определи кое му е по-интересно и как ще премине през всяка една от зоните. "За тези, които гледат за първи път, препоръчваме да започнат с филми, които можем да кажем, че са най-близкото до сега познатите ни 2 D изображения и постепенно да стигне до високо интерактивните зони, в които не само, че физически се движи в пространството, но и сам управлява действието. Във всичко това зрителите няма да са сами - екипът на фестивала и доброволци ще съдействат на зрителите за да се потопят напълно в преживяването", разказват организаторите.

Финала на съботната вечер ще бъде с "Потапящото изкуство - мотор за идеи", където основен панелист ще бъде Рафаела Рафаелова - художник и специалист VR артист и преподавател в НХА. Занимава се пространствено изобразително изкуство от 2018 година.

Неделната вечер е посветена на разговори и срещи свързани с бизнес частта на виртуалната реалност, където първата среща ще бъде "Бизнес приложения на виртуалната и смесена реалност" с един от панелистите Никола Тотухов.

София VR Фест ще завърши с разговор на тема "Metaverse тук и сега", където всички участници, ще могат да вземат участие и споделят своя опит и мнение за настъпващото влияние на понятието "Метавселена". Един от поканените панелисти е Антон Пулийски, от ETIC - Emerging Technologies Integration Cluster, който е специалист по киберсигурност.