Смартфоните в близко бъдеще ще могат да предлагат още по-мощни камери. Qualcomm обяви, че новият чипсет Snapdragon 865 ще поддържа камери със сензори до 200МР, съобщава CNET.

Чипсетът ще се появи в смартфоните от висок клас още следващата година. Сред първите модели, които ще го използват, са Mi 10 на Xiaomi, като компанията вече предлага модел със 108МР - Mi CC9 Pro. Xiaomi не коментира дали новият модел ще използва 200МР камера, но е малко вероятно.

Qualcomm отбелязва, че чипсетът ще позволи обработката на изображения с висока резолюция и много детайли. Той ще може да предава информацията през 5G мрежи, които ще са с достатъчен капацитет да се справят с подобни огромни файлове.

Въпреки че процесорът ще поддържа такива камери, ще мине време преди те да са факт в телефоните. Технологията тепърва има да се развива, за да достигне подобна резолюция.

В момента най-големият сензор за камери за смартфони е именно 108МР, но наличието на хардуер, който поддържа още по-големи сензори, ще е добра мотивация за производителите да се развихрят.