Загадъчният обект, озовал се временно в орбита около Земята, за който се смяташе, че е астероид, в крайна сметка се оказа ракета на 54 години, предаде Асошиейтед прес.

Наблюдения с телескоп на Хаваите помогнаха да бъде установена неговата самоличност, съобщиха от Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, Калифорния.

Обектът беше класифициран като астероид след откриването му през септември. Пол Шодас, най-добрият експерт по астероиди на НАСА обаче бързо заподозря, че това е горната степен на ракетата "Кентавър" от "Сървейър 2" - неуспешна мисия за кацане на Луната през 1966 г.

Ракетата "Кентавър"

Снимка: Wikimedia

Оценка на размерите постави обекта в диапазона на стара ракета "Кентавър" с дължина 10 метра и диаметър 3 метра.

Предположението на Пол Шодас се оказа вярно, след като екип от университета на Аризона под ръководството на Вишну Реди, използва инфрачервен телескоп на Хаваите, за да наблюдава във вторник не само мистериозния обект, но и ракета "Кентавър" от 1971 г., която все още орбитира около Земята. Данните от изображенията съвпаднаха.

"Новините са изключително радостни. Работата в екип помогна за разрешаването на този пъзел", сподели Шодас.

Обектът, наречен 2020 SO, навлезе в орбита около Земята миналия месец и във вторник премина на най-близкото си разстояние от над 50 000 километра от нашата планета. Той ще напусне "околностите" през март, изстрелвайки се обратно в собствената си орбита около Слънцето, преди да се завърне отново през 2036 г.

Обектът, който се оказа не НЛО, а останка от стара ракета

Снимка: Caltech Optical Observatories